Sådan skriver du en god avisartikel
Der er to elementer til en rigtig god avisartikel – på journalisthøjskolen bruger de mange år på at lære og perfektionere dette, en vi har forsøgt at lave en kort oversigt, så du i hvert fald har et godt udgangspunkt at starte fra.
Selv om du i virkeligheden ikke har det helt store indhold at skrive om, kan den helt rigtige opbygning af din artikel ende med at gøre selv den mindste nyhed spændende for dem, der læser med. Det kræver blot, at du arbejder ud fra disse, to retningslinjer:
Opbygning:
Når du bygger en artikel til en avis op, så er der en helt fast skabelon, der skal følges. Både fordi det ser pæneste ud, men også fordi man har fundet ud af, at det er den mest effektive måde at fange og fastholde læseren på. Det betyder helt kort, at du bygger din artikel op efter følgende model:
- Rubrik – som overskriften hedder. Fang læseren og fortæl med en enkelt sætning, hvad artiklen handler om.
- Underrubrik – kort og klar – men mere uddybende end overskriften. Her skal du sørge for, at læseren bliver ved med at læse.
- Byline – dit eller journalistens navn
- Brødtekst – selve artiklen, som gerne skal være inddelt i mindre dele med underoverskrifter
Du kan desuden inkludere følgende:
- Faktaboks – korte fakta over indholdet af artiklen
- Billedtekst – hvis der er billeder, husk fotografens navn.
Indholdet:
Indholdet er selvfølgelig bygget ind i opbygningen, men fordelingen af indholdet er meget vigtigt – og det minder helt utroligt om en isvaffel. Modellen er som følger:
- Syltetøj – rubrikken, HUSK den IKKE hedder overskrift
- Flødeskummet – er underrubrikken, hvor du uddyber
- Vaflen – er brødteksten, der er opbygget for at holde læseren fanget hele vejen igennem. Svar altid på følgende: Hvem, hvad, hvornår og hvor.
- Bunden af vaflen – forestil dig, at der ligger en lille, lækker overraskelse dernede, som løfter oplevelsen helt op. En konklusion eller en rigtig god pointe.